2022-05-05 21:15:51

Različitosti su začin života

Osnovna škola „Bogoslav Šulek“ prošli tjedan bila je domaćin partnerima iz Portugala, Poljske i Rumunjske. Službeno je otvoren projekt „Različitosti su začin života“.

Cilj dvogodišnjeg projekta je motivirati učenike sa posebnim potrebama, invaliditetom i useljenike, promicati inkluziju, stvarati priliku da sudjeluju u svim aspektima školskog života kad god je to moguće te sprječavati rano napuštanje škole. Učitelji će razmjenjivati ideje, iskustva, podržavati jedni druge te sudjelovati u radionicama, predavanjima i edukacijama kako bi bolje razumjeli svoje učenike. Partnere smo dočekali programom dobrodošlice, proveli smo ih našom školom i upoznali s našim obrazovnim sustavom.

Tema tjedna je bila tolerancija i prihvaćanje različitosti. Svatko od nas je različit, jedinstven na svoj način. Razlike u odgoju i obrazovanju, kao i razlike u informacijama kojima smo izloženi tijekom života, stvaraju naša uvjerenja, stavove ili stereotipe. Prihvaćanje razlika znači razumjeti u čemu smo slični, u čemu smo različiti i odnositi se prema svima s poštovanjem i razumijevanjem bez obzira na razlike.

Radionice za partnere su pripremili učenici naše škole koji su ih i provodili.

Partnerske škole su imale priliku upoznati kulturno-povijesne znamenitosti našeg grada, upoznali su našu riječnu plažu te širu okolicu Slavonskog Broda.

 

Sanja Bjelobabić, projektni koordinator

 


Osnovna škola "Bogoslav Šulek" Slavonski Brod