2022-06-08 15:03:56

Mobilnost - Turska (Izmir)
Učitelji Osnovne škole "Bogoslav Šulek", Ivana Brekalo Kaučić, Igor Bjelobabić, Tanja Matanović i Katarina Bubalo, u sklopu projekta "Podrška mentalnom zdravlju kroz igre i sport na otvorenom", 31.svibnja 2022.godine, uputili su se na put prema Turskoj, u novu mobilnost u gradu Izmiru, gradu na obali Egejskog mora. 
Naša mobilnost u Turskoj otvorena je prekrasnim svečanim otvorenjem u školi Izmir Anadolu Imam Hatip Lisesi gdje su nas srdačno dočekali profesori i učenici, te školske i teritorijalne vlasti. Mobilnost je otvorena zanimljivim prezentacijama i plesom o narodima i kulturi domaćina. Prezentirali su nam i Sajam znanosti s učeničkim projektima i opisima svakog projekta. 
Drugi dan mobilnosti, učenici su igrali tradicionalne ulične igre u školskom dvorištu. Igre su jednostavne i zanimljive te svjedoče o tradicionalnim odrastanjima uz jednostavne igre ( Kobalak, Matrak ). Svi partneri sudjelovali su u igrama te osjetili čar igara. Također smo posjetili i tradicionalni Bazar s mnoštvom trgovinama, začina, kolača i mnogih drugih slastica. 
Treći dan mobilnosti, prva postaja bila nam je Kuća Djevice Marije te arheološko nalazište Ephesus ( Efez ). Kuća Djevice Marije smatra se posljednjim prebivalištem Djevice Marije. Ephesus je jedan od najvećih ionskih gradova u Anadoliji. Među ruševinama, divili smo se kazalištu, malom hramu, čudesnoj knjižnici. Ono što nas je oduševilo je najpoznatiji spomenik Ephesusa, Artemidin hram. Poslijepodne smo otkrivali prepoznatljivo tursko selo, Sirince, selo s bogatim trgovinama te ručno rađenim proizvodima. 
Četvrti dan mobilnosti, Erasmus tim posjetio je Sigacik, slikovito ribarsko selo te nas je brod poveo u obilazak Egejskog mora. Okusili smo tipična jela te tradicionalnu kuhinju. Obišli smo gradove Urlu i Seferihisar.
 
S podjelom certifikata, stigao je i kraj divnom iskustvu. Domaćini su nam poklonili pažljivo odabrane poklone i proizvode za njihovu zemlju.
 
Hvala svim partnerima ( Velika Britanija, Slovačka, Njemačka, Italija ) te posebno domaćinima i njihovim učenicima na ljubaznosti, srdačnosti i profesionalnosti te novim iskustvima i znanjima.
 
Katarina Bubalo
 
 
 

Osnovna škola "Bogoslav Šulek" Slavonski Brod